~~~Jiwa Kami Jiwa Retro(JKJR)~~~

>> Thursday, April 29, 2010


salam semua. :) entri akli ni kita sebenarnya berkenaan satu acara yang saya akan hadir pada 1 Mei 2010 ni. Konsert Double Trouble Ke-2 (setelah 17 tahun sejak konsert yang pertama pada tahun 1993).konsert ini menampilkan dua kumpulan rock malaya yang malar hijau(evergreeen). iaitu SEARCH & WINGS. acara ini akan berlangsung di Bukit Kiara Indoor Arena jam 8.45 malam. disebabkan ini adalah tahun terakhir en retro lover nak bermastautin di bandaraya KL sebagai pelajar, dan ini adalah kali pertama saya akan menghadiri konsert yang mega seperti ini. yang nano pun xpenah juin kecuali show SEARCH dulu kat KL International Bike Rally 2010. haha. nama ja duduk KL sampai 4 tahun.haha.mmg nak sgt pi konsert dr otai2 rock kapak mcm ni.tp xpenah berkesempatan.jadi dapat peluang kali ni.xle lepas. saya akan kesana bersama2 rakan seperjuanagan dari SCIENCE KEDAH OLD BOYS ASSOCIATION (SKOBA) set2 kami mmg minat lagu2 lama,barang2 lama, semua ynag vintage dan retro lah! sbb tu Jiwa Kami Jiwa Retro..haha...lagu2 baru ni xbapa nak masuk telinga jika kami yang melayannya..haha..lg best klu layan Beatles.haha.ok takat ni jala En Retro nak melalut sbb dah nak subuh dan kepala dah bergelora ni.haha.belanja gambar tiket satu!


tiket en retro dgn no siri 00000343 dari 10000 tau!..hehe

sebarang info boleh dapat dari web peminat Wings yang dinamakan sayap2 wings.
entri dan pic konsert akan di ceriterakan selepas konsert ini ya!
wassalam..








Read more...

setelah 33 tahun...berjejak kasih bersama mesej didalam botol

>> Wednesday, April 28, 2010


gambar kiri olivier bersama anak lelaki beliau manakala gambar kanan olivier diatas kapal keluarganya bersam ayahnya

salam semua.saya telah terbaca tajuk ini di kosmo online.Ini berita versi inggeris yg saya peting dari laman "what on xiamen" .Setelah 33 tahun seorang dari lelaki BELGIUM telah menemui kembali botol yang dibuang ke laut yang mengandungi mesej yg ditulisnya diatas kertas yang dikoyak daripada buku latihan sekolahnya ketika berlayar bersama keluarganya di perairan BRITAIN. Pada ketika itu beliau hanya berumur 14 tahun. Namun setelah masa berlalu seorang wanita BRITAIN telah menemui botol tersebut di pantai di Swanage, Dorset dan telah berjaya menjejaki OLIVIER melalui laman sosial FACEBOOK. Beliau amat terkejut dengan pertemuan ini kerana menyangka btol itu telah terbenam didalam pasir di mana-mana pantai dan akibat ombak dan ribut. Ikuti berita penuh di

Olivier Vandevalle's message in bottle shows up 33 years later, but on Facebook - What's On Xiamen
Pengguna facebook jejaki pemilik botol via Kosmo.online

facebook ni banyak kebaikan dan keburukannya. Yang bergaduh sesama Manusia, sesama bangsa & agama pun ada, manakala yang mencari kawan,kekasih, jodoh amat banyak..hehe..macam-macam ragam.

entri kali ini menarik kerana jika kita sedar surat adalah cara menghantar mesej atau pesanan yang telah lama dipraktikkan didunia sejak azali lagi.Surat dihantar melalui pelbagai cara tetapi memakan masa yang amat panjang untuk sampai ke pembacanya. sehinggakan 33 tahun lamanya.haha.tetapi pada zaman kini mesej atau pesanan di alam maya seperti YM,FB,FS,Email, dan sebagainya dapat dihantar kepada pembacanya dalam masa beberapa milisaat walaupun merentasi benua. Sebagai contoh saudara Long Hafiz boleh menyampaikan berita dari kota LONDON dalam beberapa detik sahaja. Tetapi semakin pantas dunia semakin hilang kesabaran kita.haha. Kita akan hilang sabar jika kekasih hati kita lambat membalas SMS di telefon bimbit. dan disebabkan hal ini kita akan bergaduh besar dan berpisah serta bercerai berai. Tetapi jika kita lihat nenek moyang kita dahulu. Bercinta hanya melalui surat. Sepucuk surat untuk sampai kepada kekasih hati memakan masa berbulan-bulan. Tetapi mereka tetap sabar menanti dan akhirnya berkahwin dan berbahagia sehingga ke anak cucu cicit dan ke akhir hayat mereka.

jadi, adakah kecanggihan teknologi adalah punca keruntuhan rumah tangga???(haha..xdak kena mengena dengan tajuk)
renung-renungkanlah..
selamat beramal.

wassalam..

Read more...

syiling oh syiling...

>> Friday, April 23, 2010

salam semua..nak dijadikan cita duit MARA bg bulan ni yg RM7++ tuh dah kontang.huhu.nak masuk yg next month plak ag 2 minggu.lesen L keta nak kena renew.duit wat lesen ja dah 2rat.rumah sewa ag 2rat.gatai nak pi konsert Double Trouble lgRM70 tiket,tp dah minat,nak wat cana.makan lak xhengat.xmkn t kuruih.last choice.korek tabung syiling aku.huhu.satu sem aku menabung untuk hari tua.nak wat cana xdak pilihan lain dah.hehe.tukar kat kedai runcit kg baru ni.dapatla rm50.alhamdulillah.semua ada rm80++.tp yg balance tuh syiling rm0.50.sayang nak tukaq.huhu.nak pinjam kwn2 pon semua sesak bulan ni.nak mintak mak.dia pon dah bukak kedai makan skrg.nak pakai byk duit.nasib cik anies bg pinjam rm 2rat.thanks sis!huhu.syiling oh syiling kaulah penyelamatku.walaupun kdg2 org xhargai kau langsung.mak aku selalu pesan.jumpa syiling atas jalan kutip.letak tempat tinggi,xelok kita pijak.duit tu rezeki.selalu 1sen,5sen org buang ja merata2.tp aku suka kutip.simpan.nnt aku post lak koleksi syiling aku.xbyk.tp aku simpan la.byk satu sen ja.

egt xcukup satu sen.xckup sejut.jadi hargailah syiling anda.
adios

Read more...

lama xpegi soping..sekali pegi penat btoi..nak tercabut lutut den..

>> Sunday, April 18, 2010

salam semua
sihat2 sokmo deh

18 april 2010
aku ajak gadis sorang pi teman aku
anies stryder..hehe
bersoping kat mid valley

dia pon punya eppy!weeee~~~
skali sampai
tuuu dia..
soping flyers & pemplet
kerja2 kosong kat pasaran..haha
kat jobstreet punya career fair...
haha

apa lagi berjalan la tawaf keliling mid valley exhibition centre tuh
ada 147 booth disediakan
antara big company yg open kat sana adalah
simedarby
cimb bank
public bank
genting group
dell
hp
nokia
phillip morris
dan mcm2la

sambil2 soping tuh
tanya sana sini
di celah2 orang ramai tuh sempat lg aku menjual...
jual resume aku kat 3 company yg based kat northern area
dan 1 kat selangor
huhuhu
laku2..

1. jual kat apek sensata technologies(selangor)-assemble automotive sensors
2.kat kak hr ms elevators(penang)-buat lift & escalators
3.promote kat awek hr (aku rasa trainee..hehe) silterra(kedah)-semicond wafer manufacturing
4.last but not least Naza group(sapot koglomerat MELAYU plak)-sapa xtau naza wat pa kan??haha

lepas tuh da penat jalan+lapaq teruk dah (aku tengok muka cik anies ni dah mcm nak makan aku ja..hehe)

jd kami pi makan dulu
baru separuh hall kami ronda.
Mcd menjadi pilihan kerna food court ramai gila makhluk lapaq.haha
nasib mekdi tgh lunch time punya sales

lepas smyg naik balik
pi hall no 2
dah target beberapa company nak serang
siap bulat2 lam peta
sekali dah ttp da..
habuk pon tara..haha

1. intel-(bukak tp nak xperience plg kurang 7 tahun..gila toi)
2.motorola(penang)
3.infeneon(kulim)
4.apa g ntah xegt da..

jd nak balik la.
tp singgah jobstreet punya resume & career clinic dulu
komen pasal resume aku
suma ok just beberapa rearrangement ja kena wat.huhu

then baliklah ke rumah...
masing2 da lembek.haha
tp yg bestnya dpt tengok ferari 250 gt depan mata..pergh..hensem gila..
ok 2 ja kot..doa2kan aku dapat reja cepat na?klu le b4 adik aku masuk degree ni
nak pkai byk duet tuh..huhu
insyallah..amin..

so thats all dulu..smbung lg ya!pic nnt mintak kat cik anies bwu aku update..
maklumla..henset aku cikai ja..haha

k.astalavista bebeh
chiow~~~~~~~


Read more...

yang burok kita simpan.!

>> Friday, April 16, 2010

salam semua.
rabu petang.
kwn lama aku.
si aket.
sms
ajak lepak
dia ni act sr setahun dr aku kat sekolah sains dulu

dia ni kat UTM semarak
aku pon pi la amek dia
lepak mapley kat wgsamaju
ali maju kot xsilap

borak2
sembang
pasai minat kami yg sama
haha
menyimpan barang2 lama,vintage,limited,pelik,cantik,mcm2 la.haha
yg bagi org lain burok.
bg kami lawa

aku ni minat barang2 retro
kn nick pon retro lover.huhu
aku minat rayban,kasut lama,tshirt 2 kain,3kain,kain kelambu
tin coke special edition
kotak rokok special edition
surat kabar lama2.
mcm2 la.haha
slalu jln2 selam bundle la.huhu

tp setakat sekarang brg aku xla byk mana pon nak banding ngn colector yg lain
xdak modal lg nak cr brg2 yg vintage.
sbb mahal skang ne
ramai dah pandai letak harga.
jd kena tunggula kerja dulu.huhu

mak aku dulu mmg marahla aku ni suka menyimpan.
dia suh lempaq buang ja semua..
tp aku xmau.
aku simpan gak lam kotak
penuhla bilik aku tuh
tp sejak dia aku bgtau nilai rayban diamond arwah pakcik aku yg aku simpan dr aku kecil tuh dah bernilai ribuan RM..baru dia xbising da..
huhu..jd kalau aku kutip barang2 lama dia xkan kata pa dah
paham sgt dah..haha

ni dia rayban diamond hard arwah pakcik aku..

masa nak pindah rumah aritu pun barang2 aku mak aku kemas2 elok2 buh lam kotak.haha
mak mana yg xpaham jiwa anak2 dia kan??
klu jumpa bundle baru bukak.mak aku yg pi dulu.pastu kol suh aku & adik aku pi tengok
yg best mak aku belanja.hehe

balik pada kisah si aket
mak dia pon bising jugak
tp mak dia bg amaran
kalau xsusun elok2
mak dia nak buang semua
jd dia pon cargas ubah bilik tidoq dia jd showroom koleksi2 dia.haha
ni aku belanja gambar bilik tidok si aket ni yg berubah menjadi gallery si aket ya..
haha..layyaaannn~~~~


dia ni anak ashkar..dan x atma juga..



ini koleksi keaskaren dia..haha

haa ni koleksi pingat bapak dia msa berkhidmat dgn tentera british pada world war II

si cik levis

tu dia rarely cigarettes box in town

seterika tuh yg terbaik tuh..haha

okla semua..setakat ni ja aku leh share..
next mission!my own collection gallery = bilik akula..
thanx to aket bg aku idea..
t da siap aku pgl ang melawat k!haha
credit to : aket fb's photo album : "selcouth memorabilia"

selamat menyimpan barang2 burok ya kwn2..haha








Read more...

penyambung legasi !

>> Sunday, April 11, 2010

salam semua..
haha..tajuk ntah apa2.nak wat report fyp ni act.
sok kena submit 1st draft report kat dean office..
online lu..haha..itu stendet..warm up kata org..

semalam..takziah pada pasukan kedah..xpa kita kalah nasib ja.haha
pada n9..tahniah..good game...(padahal saja bg angpa pegang piala plak.hehe)

arini..adik laki aku @ zul..da register masuk unikl mfi..haha..itu yg meneruskan legasi tuh..xtaula betoi ka dak ayat ku ini..taram shaja..haha

dia act sambung sem 3 FOUNDATION in SCIENCE & TECHNOLOGY UNIKL program..
sama mcm matrik kerajaan.cuma ni tok degree unikl punya foundation lah.
depa ada 3 sem lain dr matrik goment yg ada 2 sem tuh.sem ke 3 ni hands on (prctial lah).so sementara tunggu nak msk degree bln 7 ni(cuti xsia2)..depa akan dpat latihan secara practical la.berkaitan bidang yg depa nak amek degree nnt.

sem 3 ni paling best la..enjoy sgt.ada lulus & gagal ja.aku memahami kerna aku jugak salah satu produk dr program foundation ni jugak.huhu.so tahniah la kat adik lelaki aku yg sorang tuh.result sem 2 pon kencang 3.92 kot.haha.klu sem 1 dia score jugak.dah leh pi uk dah dia.tp xpala.at least dia akan smbg legasi aku, maruah keluarga aku dgn amek degree dlm welding & inspection nnt.hrp2 dia le kerja mana2 company oil & gas la nnt.huhu.yg paling menarik.kos dia ni satu2 nya dalam MALAYSIA!haha..pgla cari kos degree in welding & inspection kat mana2 uni klu ada selain UNIKL ya..(poyo disana)

tp aku gumbira sesangat.timing yg cantik jugak.aku da abes bulan 7 ni.adik aku lak msk.so all the best my lil bro!buktikan pada dunia!haha.buktikan pada abah ang yg xguna tuh!kat family dia yg amat2 ego tuh!

so that all for today...
adios~~~
salam ;)

Read more...

mat rempit..

>> Monday, April 5, 2010

salam..
hye kengkawan.pada yg baru follow..tq byk2 ya..
mat motor sebenarnya..
mat rempit tuh salah satu dalam kategori dibawah mat motor ja..huhu
sebenarnya..xjumpa lg mat motor yg melayan belog disini
xxkan aku sorang ja kot.
yg dok melayan belog2 ni.
haha
berceritera tentang diri aku.tentang mereka dan dunia mereka.
depa xjiwa kot berbelog2 ni.haha

ada mmg ada.tp kbyakkan depa guna belog ni tok tolak2 barang mcm helmets dan aksesori motorsikal.
yang bercerita mcm aku ada..tp baru sorang.
sapa2 ada tau kasik suggest sapa saya kay!

dan...haha
lepas ni saya nak post entry bersiri berkenaan dunia permotoran ni.
biar ramai yg maklum dan paham apa itu yg dikatakan mat rempit,matketa,matmotor,riderboy,mat airbrush xpon mat ranggi town..haha
just nak share dan tuned kepala masyarakat kita sahaja.

belanja gambar satu



custom made copper made in malaysia

nantikan ya..
salam..

Read more...

jahiliah moden..

>> Friday, April 2, 2010

assalmualaikum wbt...
semalam..
jumaat..
2 april 2010
tengahari..
aku pergi..


semayang jumaat laaaa...
hahaha..

xdakla..saja nak share about topic yg di presented by tok khatib dalam khutbah jumaat semalam.
shaja nak berkongsi ngn rakan2 suma.
tepanggil nak share kat blog ni

aku bab agama ni xexpert pon
yg basic2 ja
hidup pon terumbang ambing lagi
subuh pon asek kantoi ja
takut gak nak bicara bab agama ni
nnt kontroversi klu tersilap sebut apa2
tp apa aku kisah kata azwan ali
aku org ISLAM
sapa nak jaga ISLAM klu bukan org ISLAM
at least aku mencuba
aku share ni tok pesanan pada diri sendiri & org lain
sama2la kita beringat ya.
aku pon kena ingat

nabi pernah bersabda berdakwahlah walaupun ianya sepahit hempedu(kalu aku silap betoikan aku)
aku mmg xhafal hadith mana
tapi tu la yg aku igt sejak sekolah

berbalik pada topik ini
jahiliah ni pada definisinya kegelapan.
dimana merujuk kepada manusia yg hidup pada zaman sebelum kedatangan ISLAM di sekitar Tanah Arab
kehidupan mereka tiada rujukan,tiada law,tiada ketua & menyembah berhala
hidup hanya berlandaskan nafsu & perasaan

depa ni hidup tanpa undang2
buat ja apa nak wat
xdak org kisah atau marah
enjoy selalu
main pompuan
mabuk
clubing xtaula wujud ka dak time ni..haha
anak perempuan dibunuh hidup2
sering bergado sesama sendiri sehinggakan berlakunya pertumpahan darah

kehidupan mereka pulak tidak ada satu petunjuk macam ALQURAN untuk di rujuk
tapi setelah kedatangan ISLAM yg dibawa oleh NABI MUHAMMAD SAW
golongan ini mula mengecil
walaupun ramai yg menentang secara radikal dakwah NABI SAW ketika itu termasuk ayah saudara NABI SAW sendiri iaitu ABU JAHAL

namun, sehingga hari ini pengaruh/budaya/kehidupan/cara hidup masyarakat jahiliah ini masih menular dikalangan masyarakat moden
pada era millenium ini, kita masih kedengaran kes2 jenayah yg ganas!
dera anak kecik sampai mati(adik safiyah). deraan sex sampai mati (adik nurin)
kes buang anak yg diproses secara luar nikah lg la melambak. (ni aku paling marah.comei kot budak2 tuh!)
tu xsebut kes haruan makan anak lagi

aku selalu pi lepak kat mapley belakang hotel concorde berdekatan jalan P Ramlee makan nasik lemak.selalula nmpak anak2 melayu yg mabuk.pening.kepit perempuan kiri kanan.pakaian xyah cakapla kan?org laki klu xusha rapat ada simptom kepondanan lah tu.hahaha.

artis melayu lagi xle cakap.club tuh tempat lepak ja.camana depa le lepak tempat camtuh pon aku xtau.lalu depan pon bau dia aku dh xlalu.
haha.adala sekumpulan kwn aku dr luar KL yg kaki clubing.selalu turun KL layan clubing.tp depa pelik."korang umah dah dlm KL.kat town.xkan xlayan clubing?"
"kami mmgla duk btoi2 KL ni.tp kami xJIWA la clubing2 ni.mintak maafla na"
tu dialog pertama bila jumpa depa bila naik KL.lepas dari tu xdak dah nak ajak ka tegur ka tanya papa ka. depa punya dunia aku & dak2 aku punya dunia.tapi kami tetap kwn.haha.leh BBQ atau main futsal skali.

so, ni lah antara contoh2 JAHILIAH MODEN.byk ag tp aku dah xle pikiaq dah.haha.sama2 lah kita fikir2kan.dimana kita sekarang.JAHILkah kita?

harap tiada yg terasa.contoh2 adalah hanya untuk dakwah semata2.

aku xsempurna
tp aku nak sempurna
lupakan kesempurnaan
carilah perubahan
marilah berubah
amin..

Read more...

hilangnya sebutir permata dalam arena komedi negara

>> Thursday, April 1, 2010

alfatihah buat arwah Din Beramboi yang telah pulang kerahmatullah pada 12.30 am (2 April 2010).
berita terkini ini dipetik dari laman peminat salah seorang teman baik arwah.
abg afdlin shauki..

punca kematian belum dapat dipastikan.

credits :http://www.facebook.com/pages/Afdlin-Shauki/19005495526?v=feed&story_fbid=10150148153265527

Read more...
Related Posts with Thumbnails
There was an error in this gadget

retro love peace

marilah kita semua bersatu

  © Blogger templates Romantico by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP